• Lorem ipsum

Zelf vlekken uit beton verwijderen: volg dit stappenplan!

11 Oct 2024

Betonvloeren zijn sterke vloeren die jarenlang meegaan en wel tegen een stootje kunnen. Ook zijn gevlinderde betonvloer onderhoudsvriendelijk. Dit betekent alleen niet geheel onderhoudsvrij. In een betonvloer kunnen vlekken, van bijvoorbeeld gemorste koffie of olie tijdens het koken, komen. Gelukkig kun je met de juiste technieken en producten vlekken eenvoudig verwijderen en je vloer weer laten stralen.

In dit blog leer je alles over het verwijderen van vlekken uit beton, welke producten je het beste kunt gebruiken én hoe je vlekken in de toekomst kunt vermijden!

Hoe haal je vlekken uit beton?

Bij het verwijderen van vlekken uit beton is het belangrijk dat je de volgende stappen volgt en de juiste producten gebruikt!

Stap 1: Ga na wat voor vlek het is

Voordat je begint met het reinigen van de vlek, is het belangrijk om te weten wat voor een soort vlek het is. Gaat het om olie, vet, koffie, wijn of misschien roest? Elke vlek vraagt om een andere aanpak en het juiste reinigingsmiddel.

Stap 2: Snel handelen

Hoe sneller je de vlek behandelt, hoe groter de kans is dat je de vlek volledig kunt verwijderen. Laat de vlek niet te lang intrekken. Bij gemorste vloeistoffen is het dan ook verstandig om dit direct op te deppen en de overtollige vloeistof te verwijderen.

Tip: Bij gemorste vloeistoffen is het slim om hier een handdoek overheen te leggen en hier overheen kokend water te gieten. Laat de handdoek met het water een aantal uur liggen om in te trekken. Vervolgens haal je de handdoek weg, laat je de vloer opdrogen en zul je zien dat de vlek weg is, of minder geworden is. Je kunt dit, indien gewenst, hierna nog een keer herhalen!

Stap 3: Gebruik het juiste reinigingsproduct

Afhankelijk van wat voor een vlek het is, kun je nu het juiste product gebruiken om de vlek te verwijderen. Gebruik hiervoor dit handige schema:

Soort vlek:

Welk product gebruiken:

Wat nog meer te proberen:

Olie- /Vetvlek

Als eerst: https://www.vloerenonderhoud.nl/beton-reinigingsmiddel-concentraat.html

Vervolgens: https://www.vloerenonderhoud.nl/oil-ex-vlekkenverwijderaar.html

https://www.vloerenonderhoud.nl/lithofin-loesefix.html

Of

https://www.vloerenonderhoud.nl/masoline-olievlek-verwijderaar-1-liter.html

Koffie/Wijn/Andere vloeistof

https://www.vloerenonderhoud.nl/sprayflacon-betonvloer-reiniger-naturama.html

https://www.vloerenonderhoud.nl/beton-reinigingsmiddel-concentraat.html

Roest

https://www.vloerenonderhoud.nl/masoline-nitro-roestverwijderaar-1-liter.html

 

Onmisbare producten voor een betonvloer

Een goed onderhouden betonvloer vraagt om de juiste producten die je helpen om vlekken te verwijderen en om je beton te beschermen. Hier zijn enkele producten die je altijd in huis zou moeten hebben:

  • Betonvloer reiniger concentraat – Voor het wekelijkse reinigen van je gevlinderde betonvloer en voor het verwijderen van vlekken.
  • Impregneermiddel – Bescherm jouw betonvloer tegen vlekken door een impregneermiddel. Ook kun je dit middel gebruiken als onderhoudsmiddel, wanneer jouw betonvloer al geïmpregneerd is.
  • Oil-Ex – De effectieve oplossing op vet- en/of olievlekken uit jouw betonvloer te verwijderen.
  • Sprayflacon betonvloer reiniger – Voor dagelijkse reiniging van gemorste vloeistoffen.

Dit moet je niet doen bij vlekken op beton

Bij het reinigen van vlekken in een betonvloer zijn er wat veelgemaakte fouten die je moet vermijden:

  • Gebruik geen agressieve middelen, deze middelen kunnen de toplaag van het beton aantasten en permanente schade veroorzaken;
  • Gebruik geen harde borstels en schuursponzen, deze kunnen krassen en slijtage in de betonvloer veroorzaken;
  • Laat vuil en gemorste vloeistoffen niet te lang liggen, hoe langer iets in de vloer kan trekken, hoe moeilijker het wordt om de vlek volledig te kunnen verwijderen.

Vlekken in beton: voorkomen is beter dan genezen

Het voorkomen van vlekken begint met regelmatig onderhoud en een goede bescherming van je betonvloer. Door je betonvloer regelmatig schoon te maken met de juiste reinigingsmiddelen, voorkom je dat vuil en vloeistoffen diep in het beton trekken. Een van de beste manieren om vlekken te voorkomen, is door je vloer te impregneren. Het impregneren zorgt ervoor dat het beton 95% water- en vuilafstotend wordt. Ontdek hoe je zelf je beton kunt impregneren in dit blog: https://www.vloerenonderhoud.nl/blogs/blog/hoe-moet-je-beton-impregneren-tips-adviezen-en-pro/

Veelgestelde vragen

Kan ik azijn gebruiken voor beton?

Nee, het zuur in azijn kan het beton aantasten. Het is beter om de betonvloer reiniger concentraat te gebruiken.

Hoe krijg ik vlekken uit beton?

Dit hangt af van het type vlek. Voor olie- en vetvlekken kun je de Oil-Ex gebruiken. Voor vlekken van vloeistoffen kun je de betonvloer reiniger sprayflacon gebruiken.

Moet ik mijn betonvloer impregneren om vlekken te voorkomen?

Ja, het impregneren van je betonvloer maakt deze voor 95% water- en vuilafstotend. Hierdoor krijgen vlekken minder kans om in de betonvloer te trekken.

Neem contact op
Verstuur
*Verplichte velden

Advies nodig?

Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 8:00 uur tot 17:00 uur. Bel, mail of vul het formulier in. Wij nemen z.s.m. contact met u op.