• Lorem ipsum

Hoe moet je beton impregneren? Tips, adviezen en producten.

26 Aug 2024

Beton is een robuust en veelzijdig materiaal dat steeds vaker gebruikt wordt voor vloeren in zowel woningen als commerciële ruimtes. Maar om je betonvloer in topconditie te houden, is het belangrijk om deze goed te beschermen. Twee populaire methoden hiervoor zijn coaten en impregneren. Coaten legt een zichtbare laag op het oppervlak, terwijl impregneren diep in het beton dringt en het vanuit binnen beschermt. Impregneren biedt belangrijke voordelen, zoals een langere levensduur, verbeterde vlekbestendigheid en het behoud van de natuurlijke uitstraling van je vloer. Daardoor blijft je betonvloer er jaren mooi uitzien en is het gemakkelijker te onderhouden. 

De voordelen van een geïmpregneerde vloer

Een geïmpregneerde betonvloer biedt een tal van voordelen die je vloer in topconditie houden. Door het impregneren wordt je betonvloer maar liefst 95% vuil- en vloeistofafstotend, wat betekent dat gemorste vloeistoffen zoals water, olie of wijn er langer over doen om in het beton te trekken. Dit maakt je vloer niet alleen beter bestand tegen vlekken, maar het maakt het schoonmaken ook een stuk eenvoudiger. Bovendien zorgt impregneren voor een onzichtbare beschermlaag in het beton zelf, waardoor de vloer langdurig beschermt blijft tegen schade en slijtage. Hierdoor verleng je de levensduur van je vloer, terwijl de natuurlijke uitstraling behouden blijft.

Stappenplan om zelf beton te impregneren

  1. Reinig de vloer grondig: Begin met het schoonmaken van de betonvloer. Verwijder stof, vuil en eventuele vlekken met de betonvloer reiniger concentraat. Zorg ervoor dat de betonvloer volledig schoon en droog is voor je deze gaat impregneren.
  2. Bescherm de omgeving: Plak de plinten en onbehandelde houten delen af zodat het impregneermiddel hier niet in kan trekken.
  3. Schuur de betonvloer ligt op: Doe dit met een woodboy-/parketschuurmachine (korrel 120) om de poriën van het beton open te zetten.
  4. Maak de gehele vloer stofvrij: Doe dit door goed te stofzuigen van plint tot plint.
  5. Breng het impregneermiddel aan: Breng het middel puur aan en dweil dit in totdat de oppervlakte verzadigd is. De betonvloer is verzadigd wanneer het impregneermiddel op de oppervlakte blijft liggen. Voorkom hierbij plasvorming. Gemiddeld zijn hier 2 lagen voor nodig. Blijf dit net zolang indweilen totdat de vloer bijna droog is.
  6. Laat het impregneermiddel intrekken: Het impregneermiddel moet 24 uur intrekken. De betonvloer is dan ook 24 uur niet beloopbaar.
  7. Laat de vloer uitharden: Het impregneermiddel is na 24 uur beloopbaar op sokken. Na 7 dagen is het impregneermiddel uitgehard en op volledige sterkte. De vloer mag dan weer belast worden.

Kies het geschikte beton impregneermiddel

Het kiezen van het juiste impregneermiddel is cruciaal voor het beschermen van je betonvloer. Bij Vloerenonderhoud.nl bieden we hoogwaardig impregneermiddel aan. Ons impregneermiddel is niet alleen effectief maar ook mens- en milieuvriendelijk. Het is een ‘groen’, PH-neutraal middel op waterbasis en bevat geen schadelijke chemicaliën. Dit betekent dat je vloer optimaal wordt beschermd zonder het milieu aan te tasten. Door te kiezen voor ons impregneermiddel, investeer je in een duurzame oplossing. Bestel het middel bij ons en genieten van de voordelen van een veilig en betrouwbaar product.

Veelgestelde vragen over impregneren

  • Hoe lang moet impregneer drogen?

Na het impregneren moet het impregneermiddel 24 uur drogen. Na deze 24 uur is de vloer op sokken beloopbaar. Na 7 dagen is het impregneermiddel op volledige sterkte en mag de vloer weer belast worden.

  • Wanneer moet je een betonvloer impregneren?

Een betonvloer impregneer je nadat deze helemaal droog en uitgehard is. Daarnaast moet het beton minimaal 28 dagen oud zijn.

  • Moet ik een betonvloer impregneren of coaten?

Wij raden het aan om je betonvloer te impregneren. Impregneermiddel trekt diep in de betonvloer en behoudt de natuurlijke uitstraling van je vloer. Coaten legt een laagje op de vloer. Hierdoor wordt jouw vloer krasgevoeliger en verandert de uitstraling van je vloer.

  • Hoe kan ik beton waterdicht maken?

Beton impregneren is een manier om je vloer zo veel mogelijk waterdicht te maken. Ons impregneermiddel zorgt ervoor dat je vloer tot 95% vuil- en vloeistofafstotend wordt.

  • Hoeveel lagen moet je impregneren?

Je impregneert de betonvloer net zolang totdat de vloer verzadigd is. Dit is vaak na 2 à 3 lagen.

  • Werkt impregneren tegen groene aanslag?

Ja, impregneren helpt bij het afstoten van water. Wanneer water niet blijft staan op het beton, is de kans op groene aanslag kleiner. Lees meer hierover in ons uitgebreide blog over groene aanslag verwijderen van beton.

Neem contact op
Verstuur
*Verplichte velden

Advies nodig?

Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 8:00 uur tot 17:00 uur. Bel, mail of vul het formulier in. Wij nemen z.s.m. contact met u op.